Hyppää sisältöön
Ilmakuva avannosta Valkjärvellä

Avantouinti

Hyvää oloa, itseluottamusta ja parempi kylmänsietokyky. Avantouinti on vanha kansanparannusmenetelmä, joka on nyt ennennäkemättömän suosittua!

Avantouinnin terveysvaikutukset ovat monipuoliset. Se voi vähentää stressiä, auttaa erilaisissa kiputiloissa ja parantaa unen laatua. Ennen kaikkea avantouinti lisää hyvää oloa ja energisyyttä! Avantouimarit kertovat flunssien vähentyneen ja vastustuskyvyn parantuneen, mutta kylmäaltistuksesta voi olla hyötyä myös painonpudotuksessa. Avantouinti toimii lisäksi tehokkaana palautumiskeinona. Säännöllisellä avantouinnilla voi olla positiivisia vaikutuksia elämänhallintaan ja terveyttä edistävään elämäntyyliin, joka tukee myös työssä jaksamista.

Kuka voi harrastaa ja miten aloittaa? Perusterveellä henkilöllä ei ole estettä aloittaa avantouintia. Sydän- ja verenkiertoelimistösairauksista kärsivien on suositeltavaa varmistaa avantouinnin sopivuus lääkäriltä. Aloittelevan avantouimarin kannattaa viipyä vedessä aluksi vain muutamia sekunteja. Käyntejä voi pikkuhiljaa pidentää, kun keho sopeutuu kylmään. Saunasta ei saa mennä suoraan avantoon, vaan kehon täytyy antaa ensin hieman viilentyä. Vastaavasti kylmästä saunaan pitää odottaa hetki, koska lämpöero aiheuttaa sydämelle rasitusta.

Kaikki avantouinnin vaikutukset ovat yksilöllisiä. Avannossa käyntien määrä, avannossa viipymisen kesto ja saunominen avannon yhteydessä ovat yksilöllisiä valintoja. Omaa kehoaan kannattaa kuunnella, jotta oppii tietämään mikä sopii itselle. Sairaana tai alkoholin vaikutuksen alaisena ei avantoon saa mennä.

Missä pääsee avantoon?

Hausjärvi:

  • Puujaa, Valkjärven leirialueen uimapaikka, Tulikalliontie 80. Avantouintikausi syyskuusta toukokuuhun, sauna on lämpimänä maanantaisin klo 16–19. Kausihinta: 70/35 €. Pesu- ja pukutilat erikseen naisille ja miehille, saunatila yhteinen. Myös sisävessat. Tiedustelut: Jari Kovanen, 040 330 6780
  • Ryttylä, Ykslammin uimapaikka, Riihiviidantie 624, Ryttylän Kirin ulkoilumaja. Tiedustelut: Tiina Kuusela 040 573 7679
  • Ryttylä, Puujoen avanto, INRA-maja, Uimalantie 27. Tiedustelut: Pirjo Ansamaa, 050 353 4421