Hyppää sisältöön

Nauti syyslomasta retkeilleen tai kulttuurin parissa!

10.10.2023 Blogit Aktiviteetit Ihastu Koe Retkeile Suunnittele

kuvituskuva oranssista lehdestä
Riihimäen seutu on mainio lähimatkailukohde, johon on helppo tulla. Loppi, Riihimäki ja Hausjärvi tarjoavat koko perheelle sopivia syyslomaelämyksiä.

Ulos ret­kei­le­mään vai kult­tuu­ris­ta naut­ti­maan? Rii­hi­mäen seu­dul­la on­nis­tu­vat mo­lem­mat!

Riihimäen seutu on mainio lähimatkailukohde, johon on helppo tulla. Loppi, Riihimäki ja Hausjärvi tarjoavat koko perheelle sopivia syyslomaelämyksiä. Pienellä mutta monipuolisella alueella ehdit saman päivän aikana sekä upeisiin luontokohteisiin että kulttuurin äärelle.

Luontoon nauttimaan

Riihimäen seudulta löytyy useita kiinnostavia luontokohteita, joista ensimmäisenä voit suunnata Lopen luontopoluille. Kristallin kirkas Iso-Melkutin on yksi Hämeen järviylängön helmistä. Alueen eripituiset reitit houkuttelevat retkeilemään jääkauden muokkaamaan harjumaisemaan. Helppokulkuisten polkujen ansiosta alue on oivallinen päiväretkikohde myös aloitteleville retkeilijöille ja lapsiperheille. Melkuttimen alue soveltuu myös melontaan ja maastopyöräilyyn.  Kirkasvetinen järvi on erityisen suosittu sukeltajien keskuudessa.

Ilmojen kylmetessä kannattaa kokeilla kylmävesiuintia. Se on omanlaisensa luontonautinto. Hausjärven uintipaikat sopivat hyvin myös kylmäuintiin. Rantojen tuntumasta löytyville laavuille voi jäädä viihtymään ja nauttimaan eväitä.

Hausjärven suunnalla kannattaa käydä tutustumassa myös Kakslammin luontopolkuun. Se kiertää ainutlaatuisella luonnonsuojelualueella, joka on perustettu entiselle soranottopaikalle sen harvinaisen elinympäristön suojelemiseksi. Kakslammilla on myös liikunta- ja frisbeegolf-reitit, joita käytetään aktiivisesti. Ykslammi DiscGolf Park houkuttelee heittäjiä läheltä ja kaukaa.

Haluatko sittenkin vauhdikkaampaa menoa? Miten olisi sähköavusteinen fatbike? Niklandiassa on vuokrattavana sähköfatbikea. Parhaiten nämä pyörät soveltuvat 160–185 cm kuskeille. Lähistöltä löytyy pyörillä ajettavia kivoja metsäpolkuja. Yhtenä pyöräilykohteena voisi olla esimerkiksi Valkjärven yleinen uimaranta, josta löytyy uimapaikan lisäksi muun muassa grillikatos ja kauniit maisemat. Niklandiasta voi tarvittaessa tilata retkelle valmiin eväsrepun, josta löytyy kaikki tarvittava nälän ja janon sammuttamiseen.

Taidekokemuksia ja teatterielämyksiä

Riihimäen taidemuseossa avautuu ELEMENTS-näyttely. Se on Riihimäeltä kotoisin olevan helsinkiläisen suunnittelijan ja taiteilijan Sauli Suomelan (1969) yksityisnäyttely, joka rakentuu abstraktien maalausten, lasitaiteen ja multimediaalisten installaatioiden vuoropuhelulle. Näyttelyn teemana ja teosten lähtökohtana on neljä klassista alkuainetta eli elementtiä: maa, vesi, ilma ja tuli. Näiden peruselementtien inspiroimana teokset rakentavat vahvoihin väreihin, materiaaleihin ja erilaisiin toteutustapoihin perustuvan näyttelykokonaisuuden.

Puolalainen taiteilija Marta Klonowska (s. 1964) tuo Suomen lasimuseon loppuvuoteen jotakin hätkähdyttävää. Lasisirpaleista ja lasin kappaleista koostuvat veistokset saavat inspiraationsa vanhan taiteen teoksista, kuten Albrecht Dürerin ja Francisco de Goyan maalauksista sekä Albertus Seban piirroksista. Veistosten lisäksi näyttelyssä on esillä Klonowskan luonnoksia ja toteutustekniikkaa havainnollistavia työvaiheita.

Miten olisi teatterireissu syksyn kunniaksi? Riihimäen Nuorisoteatterin syksyn suurponnistus on Väinö Linnan Tuntematon sotilas. Näytelmän on uudelleen sovittanut Q-teatterin taiteellinen johtaja Juho Mantere. Tuore sovitus ei ole unohtanut Linnan alkuperäistä tekstiä, mutta antaa äänen nuorelle sotilaalle, joka heitetään keskelle sodan epäinhimillisyyttä.

Riihimäen teatterissa ensi-iltansa saa syyslomaviikolla musiikkiparodia Frendit. Tässä esityksessä voit nauttia kuuden ystäväsi seurana suosikkikahvilassa naurusta ja laulusta. Näytelmä valaisee ilolla ja pienellä ironialla rakastettua 90-luvun sitcomia! Seuraa Rossia, Rachelia, Chandleria, Monicaa, Joeyta ja Phoebea heidän seikkaillessaan rakkauden, elämän, ystävyyden ja unagien välillä samalla kun elät uudelleen suosikkihetkesi hitti-TV-ohjelmasta.

Hel­pos­ti pe­ril­le

Riihimäen seutu on kätevien kulkuyhteyksien varrella ja paikalle pääsee junalla tai omalla autolla. Lisää ideoita löydät tältä sivustolta ja ohjeet saapumiseen.