Hyppää sisältöön

Riihimäen seudun matkailutulo oli 35 miljoonaa euroa vuonna 2022

17.8.2023 Tiedotteet

Uimaratoja Riihimäen maauimalassa
Kuva: Teemu Virtanen

Riihimäen seudulla eli Lopella, Riihimäellä ja Hausjärvellä on toteutettu ensimmäistä kertaa matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset -tutkimus. Riihimäen seudun välitön matkailutulo oli 35,12 miljoonaa euroa ja matkailun aikaansaamat välittömät henkilötyövuoden olivat 167 työvuotta vuonna 2022. Matkailu on merkittävä tekijä alueen tuloissa ja työllistämisessä.

Riihimäen seudun välitön matkailutulo oli 35 miljoonaa euroa vuonna 2022 TAK Researchin tutkimuksen mukaan. Majoitus- ja ravintolatoiminta tuottivat 6 miljoonaa, joka on 17 % kokonaistuotosta. Polttoaineen myynti ja vähittäiskauppa tuottivat 23 miljoonaa euroa eli 65 %. Liikennepalvelut tuottivat 1 miljoonaa ja virkistys- ja muut palvelut 5 miljoonaa. Työllisyyspalvelut jakaantuivat tasaisemmin eli välitön matkailutyöllisuus oli majoitus- ja ravintolatoiminnassa 30 %, polttoaineen myynnissä ja vähittäiskaupassa 30 %, liikennepalveluissa 24 % ja virkistys- ja muissa palveluissa 17 %. Yhteensä välitön matkailutyöllisyys oli 166,71 henkilötyövuotta.

”Oli erittäin mielenkiintoista nähdä matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset Riihimäen seudulla”, kommentoi Visit Riihimäen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Pauliina Lindgren. Visit Riihimäki aloitti kolmen kunnan matkailumarkkinoinnin kesällä 2021 ja verkkosivusto, joka esittelee alueen matkailutarjontaa, avautui tammikuussa 2022. ”Olemme saaneet hyvin näkyvyyttä ja meidät on löydetty hyvin verkkoanalytiikan mukaan”, Lindgren jatkaa. ”Nyt oli kuitenkin hienoa nähdä, että myös euroja sekä henkilötyövuosia on tullut matkailun välittömässä vaikutuksessa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin”.

ikTutkimuksen mukaan Riihimäen seudulle tuli välittömiä palkkatulojmatkailun ansioista työllistyneille 5,93 miljoonaa euroa. Kunnallisverotulot välittömistä palkkatuloista olivat 884 000 euroa. Matkailun osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta oli 1,35 % Riihimäen seudulla. Matkailun kokonaisvaikutukset olivat yhteensä 46,25 miljoonaa euroa.

Samaan tutkimukseen osallistuivat myös muu Kanta-Häme, Uusimaa, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi, Oulu ja Kuusamo. Tutkimuksen toteutti TAK Research.  Hämeenlinna matkailutulo kasvoi merkittävästi edelliseen tutkimukseen (vuosi 2021) nähden. Muiden Kanta-Hämeen seutukuntien osalta saatiin dataa tulevien vertailujen pohjaksi. Hämeenlinnan seutukunta kerää noin 60 prosenttia maakunnan matkailutulosta lopun jakaantuessa melko tasan Forssan ja Riihimäen seutukunnille.

Matkailualan kasvupotentiaali on yhä valtava

Matkailu on yksi Suomen merkittävimmistä teollisuuden aloista. Se luo työpaikkoja ja verotuloja laajasti ympäri Suomea. Ennen pandemiaa matkailuviennin osuus oli 5,4 prosenttia Suomen kaikista vientituloista. Matkailu on kuitenkin vuosien saatossa jäänyt jatkuvasti muiden suomalaisten isojen teollisuuden alojen varjoon sen kasvaneesta merkityksestä huolimatta. Tämä johtunee osittain siitä, että suurin osa matkailuyrityksistä on pieniä ja yritykset jakautuvat useiden eri toimialojen alle, minkä takia alan kokonaisvaikuttavuutta voi olla vaikea hahmottaa. Matkailu on silti ollut jo vuosia voimakkaassa kasvussa pandemiavuosia lukuun ottamatta ja alan kasvupotentiaali on edelleen valtava. Uusien tutkimustulosten avulla alan vaikuttavuutta voidaan tuoda entistä paremmin esille.

 

Lisätiedot: www.visitriihimaki.fi

Ninni Manninen, messujohtaja, Visit Riihimäki / RTOY, 050 362 6051, ninni.manninen@riihimaenmessut.fi

Pauliina Lindgren, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Visit Riihimäki / RTOY, 0505164004, pauliina.lindgren@riihimaenmessut.fi

Tutkimuksen toteuttaja TAK Research on vuonna 1991 perustettu matkailututkimuksiin erikoistunut tutkimusyritys, joka muun muassa haastattelee vuosittain yli 10 000 Suomessa vierailevaa ulkomaista matkailijaa ja on toteuttanut lukuisia matkailuun ja matkailutalouteen keskittyneitä tutkimuksia ja selvityksiä.