Hyppää sisältöön

Lapsille suunnattu taideteos houkuttelee keinumaan ja kiipeämään Riihimäen Voimalassa kesäkuussa

22.5.2024 Tiedotteet Koe Ihastu

piirrosluonnoksia hameista

Hameen Hurmos -installaatio muodostuu lähes 3 metriä korkeasta ja 4 metriä leveästä
hameesta, johon on mahdollista kiivetä, ryömiä sen helman alle ja makoilla laahuksen
poimuissa. Kiipeämällä ylös teoksen etuosasta, Hameen voi lopulta ”pukea” päälleen ja
tarkastella maailmaa Hameen korkuisesta perspektiivistä. Alhaalla oleva ystävä voi napata kuvan muistoksi.

Teoksen takana ovat riihimäkeläiset pukusuunnittelijat ja taiteilijat Aino Simola ja Henna Elomaa. He haluavat teoksillaan tuoda uusia näkökulmia pukeutumisen sosiaalisiin ja kulttuurisiin merkityksiin. Teos on valmistettu paikallisin voimin Lavasteverstas Graniitissa Riihimäellä.

Ajatus luonnollista kokoa suuremmasta hameesta syntyi, kun Elomaa ja Simola keskustelivat omien päiväkoti-ikäisten lastensa pukeutumisesta ja odotuksista, joita ympäristö lasten pukeutumiselle ja toiminnalle asettaa. ”Erityisesti hameet ja mekot kantavat mukanaan tiukkaa normistoa ja historiallista painolastia, joka liittyy sekä hameen käyttäjän sukupuoleen, että toimintaan, jota hame päällä on sopivaa ja toivottavaa toteuttaa”, Simola pohtii. Teoksellaan taiteilijat haluavat kyseenalaistaa ja purkaa näitä normeja ja antaa hameelle tilaisuuden tulla nähdyksi mahdollisuutena rajoitteen sijaan. Installaation avajaispäivänä 14.6 teos juhlistaa sukupuolen moninaisuutta ja ilmaisun vapautta osana Riihimäki Pridea. Simolan ja Elomaan mielestä on tärkeää, että myös lasten oikeutta tasa-arvoiseen ja syrjimättömään yhteiskuntaan nostetaan esiin.

Teoksella on myös historiallinen ulottuvuutensa. Krinoliini on vanteista valmistettu alushame, joka kannatteli erityisesti 1800-luvun lopun suurikokoisia yläluokan hameita. Nämä hameet rajoittivat käyttäjänsä liikkumista ja toimintaa suuresti. Krinoliinissa oli vaikea mahtua ovista sisään tai liikennevälineisiin istumaan, juokseminen oli työlästä puhumattakaan aidan yli kiipeämisestä. Pukeutuminenkin vaati avustajaa. Hameen Hurmos -installaatiossa hameen suhdetta toimijuuteen tarkastellaan uudesta näkökulmasta kokonaisvaltaisen kehollisuuden kautta. ”Haluamme kysyä mihin Hame houkuttelee ja kannustaa? Minkälaista olemista ja ilmaisua se mahdollistaa? Ja kuka Hameeseen voi pukeutua?” Elomaa ja Simola kertovat.

Hameen Hurmos -installaatio on koettavissa Riihimäen Voimalassa 14.-20.6.2024. Installaation kohderyhmää ovat erityisesti 4–8-vuotiaat lapset ja heidän lähipiirinsä aikuiset. Teokseen voi kuitenkin osallistua iästä riippumatta.

Aukioloajat:
14.-20.6.2024. Pe-su ja ti-to klo 12–18, (ma 17.6 suljettu)

Osoite: Riihimäen Voimala, Paloheimonkatu 2. Aivan Riihimäen juna-aseman vieressä.

Lisätietoja:
Aino Simola, puh. 045 1276 266, aino.simola@gmail.com, www.ainosimola.com, IG: @inariaino
Henna Elomaa, puh. 041 5029 80