Hyppää sisältöön

Aino-Maija Metsola – Kankaita, kuvituksia ja teoksia Riihimäen taidemuseossa 13.4.–15.9.2024

22.5.2024 Tiedotteet

Aino-Maija Metsola, Ilta eli abstraktitaideteos
Aino-Maija Metsola, Ilta, 2018. Kuva: Aino-Maija Metsola

Aino-Maija Metsolan (s. 1983) yksityisnäyttely Riihimäen taidemuseossa on laaja läpileikkaus monipuolisen suunnittelijan, kuvittajan ja taiteilijan tuotannosta. Metsola tunnetaan lukuisista painokangaskuvioistaan, mutta näiden ohella näyttely nostaa kattavasti esiin luonnoksia, kuosien originaaleja, kuvituksia sekä taideteoksia.

Aino-Maija Metsola asuu ja työskentelee Helsingissä Suomenlinnassa. Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2008 valmistunut Metsola on suunnitellut yli sata kuviota Marimekon kankaisiin, vaatteisiin, astioihin ja sisustustuotteisiin aina vuodesta 2006 lähtien. Hänen tunnetuimpiin töihinsä lukeutuvat kuosit Jurmo, Juhannustaika, Napakettu ja Ilves sekä Sääpäiväkirja-kokonaisuus. Lisäksi Metsola on luonut kuoseja muun muassa Aarikan kevään 2024 mallistoon.

Metsola on kuvittanut useita suomalaisia ja ulkomaisia lastenkirjoja, kuten kustantamo Wide Eyed Editionsin julkaiseman ja useille mantereille levinneen Learning Garden -kirjasarjan. Hän on luonut myös kansitaidetta muun muassa Virginia Woolfin teosten uusintapainoksiin (2016–2022), joiden kuvituksesta hän vastaanotti vuonna 2017 Victoria & Albert Museumin myöntämän V&A Illustration Award -palkinnon. Metsolan kuosit, kuvitukset ja maalaukset ovat olleet esillä laajasti niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Nyt nähtävä kokonaisuus jatkaa Riihimäen taidemuseon näyttelyiden sarjaa, joka keskittyy taiteen, kuosisuunnittelun ja muotoilun yhtymäkohtiin sekä niiden väliseen vuoropuheluun.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Kuvittajat ry.