Hyppää sisältöön
pitkospuut

Luutaharjun jylhä Samo-reitti

Luonnon monimuotoisuuden ihastelu onnistuu helppokulkuisella Luutaharjun Samon kävelypolulla, joka johdattaa samoilijan läpi ikimetsän ja vaihtelevan harjumaaston. Pienten lampien vesi kimaltaa ja luonto ottaa syleilyynsä.

Samon reitillä on korkeuseroja, mutta noin kuusi kilometriä pitkä reitti ei ole haastava. Ympyräreitti lähtee Komion luonnonsuojelualueen pysäköintialueelta.

Reitin alussa näkyy Lukkolampi, joka on soistumisen takia hiljalleen katoamassa. Matka jatkuu kohti Komionvuorta, josta näkee komeat maisemat. Sen jälkeen polku vie luonnontilaiselle Luutasuolle. Suo-osuudella ei tarvitse rämpiä nilkkojaan myöten vedessä, vaan se kuljetaan pitkospuita pitkin, jotka voivat kuitenkin olla sateen jäljiltä liukkaita. Sen jälkeen suomaisema vaihtuu erämaiseen Luutalammiin. Jyrkimmillä harjuilla kulkua helpottavat rakennetut portaat.

Kipuamisesta huolimatta reitti kulkee mukavasti ja pehmeästi männynneulasten peittämillä poluilla. Samo-polku päättyy takaisin lähtöpisteeseen parkkipaikalle.

Polun varrella on opastetauluja, jotka kertovat hauskasti ja yksityiskohtaisesti alueen jääkauden muovaamasta luonnosta, ja sen eläimistöstä sekä kasveista.

Tulentekopaikka ja käymälät löytyvät reitin varrelta. Mikäs sen mukavampaa kuin istahtaa alas, syödä eväitä ja kuunnella puiden huminaa! Reitti on merkitty oransseilla merkeillä ja risteyksissä on Samo-viitat.

Lopen kunta on panostanut esteettömään luonnossa liikkumiseen ja Samollakin on esteetön osa. Se on kilometrin mittainen reitti, joka on rakennettu murskeesta ja kivituhkakerroksesta. Polun leveys on yli metrin. Reitin alussa alamäki vie rannan suuntaan. Murskepolulta saavutaan esteettömälle sillalle, jota seuraa taukopaikka. Reitti jatkuu murskepolkuna metsäautotielle ja kiertyy lopuksi takaisin parkkipaikalle. Esteetön reitti on vaativa ja liikkumisen apuvälineen on hyvä soveltua maastoon. Myös avustaja saattaa paikoitellen olla tarpeellinen.

Luutaharjun Samo on osa Poronpolun retkeilyreittiä, joka on 28 kilometriä pitkä.

Osoite: Tuhkanummentie 341, Loppi